maanantai 3. syyskuuta 2012

Burda, Elokuun kuukauden tuote

Elokuun kuukauden tuotteeksi valikoitui lehden 8/2012, sivulla 4 esitelty paljettikankainen tunika. Lehdessä tämä on toteutettu paljettikankaasta, me teimme tämän viskoositrikoosta, tarkemmin sanottuna punaisesta Helmilehdestä. Helmilehteä saa myös turkoosina, mustana, harmaana ja valkoisena. Elokuun lehden tulo meille saakka hieman viivästy, jonka vuoksi kuukauden tuote esitellään vasta nyt, pahoittelemme asiaa.

Kopioimme kaavat kaava-arkilta lehden ohjeiden mukaan.

VINKKI: Koska materiaalimme on huomattavasti joustavampaa kuin ohjeen alkuperäinen materiaali, pystyimme jättämään takana niskassa olevan halkion pois tunikastamme. Kaavat asettuivat siis nätisti vierekkäin kankaallemme, kummatkin taitteelle (kankaan reunat ovat siis keskellä vastakkain)


Leikkasimme etu- ja takakappaleen ilman kaula-aukon saumanvaroja, muualle leikkasimme noin 1cm varat ja helmaan sekä hihansuihin noin 4cm taitevaraa.

Seuraavaksi  merkittiin kaikki muotolaskokset. Teimme pienet pisteet muotolaskosten alku- ja loppukohtiin, sekä niiden leveysmerkit. 
VINNKI: Käytimme Prymin haihtuvaa merkintätussia tähän tarkoitukseen.

Tämän jälkeen kappaleet taitettiin kaksin kerroin muotolaskosten alku- ja loppumerkkien "kautta", siten että alku- ja loppumerkki osuu taitteelle. Neulasimme kankaan hyvin taitteelle, koska helmilehti on suhteellisen liukas materiaali ja karkaa omille teilleen helposti. Kuvassa muotolaskoksen alku- ja loppumerkki on reunimmaisten nuppineulojen kohdalla. Keskimmäisen naulan kohdalla on muotolaskoksen leveysmerkki, jonka kautta ommel tulee siis kulkemaan.


Muotolaskoksen alku ja loppupäässä emme ommelleet normaalia päättelyä, koska näin pehmeä materiaali tuppaa ruttaantumaan edes-takais ompeleen alla. Alkuun ja loppuun jätettiin reilut 10cm langanpäät, jotka lopuksi pääteltiin yksinkertaisesti solmimalla tiukasti umpisolmuihin ja katkaisemalla langanpäät noin 1cm pitkiksi.

Kaikkien muotolaskosten ompelun jälkeen ompelimme olkasaumat, sitten hihat kädenteille ja hiha-sivusaumat.

Koska emme vuorittaneet tunikaa, piti kaulus huolitella toisin. Leikkasimme kankaasta 3cm leveää suikaletta ja mittasimme kaula-aukon ympäryksen. Katkaisimme kaitaleesta pari senttiä lyhyemmän pätkän. Ompelimme kaitaleen renkaaksi ja huolittelimme reunan saumurilla kaitaletta samalla venyttäen. Venytyksen johdosta kaitale sai oikean muodon helposti.


Kaitale ommeltiin huolittelemattomasta reunasta tunikan kaula-aukkoon oikeat puolet vastakkain ja käännettiin nurjalle. Kaitale tikattiin kaula-aukkoon peitetikillä siten, että tikki kulkee noin 2cm päässä reunasta. VINKKI: Tähän voi käyttää myös ompelukoneen kaksoisneulaa tai koneen koristetikkiä.

Helmasta ja hihansuista taitettiin taitevarat nurjalle ja ommeltiin peitetikillä kiinni. Tämän voi tehdä myös kaksoisneulalla tai huolittelemalla reuna ensin saumurilla/sik-sakilla ja ompelemalla taite kiinni suoralla tikillä.

Varovainen silitys ja tunika on valmis!


VINKKI: Asusteilla viritettynä tästä tunikasta saa oivan pikkujoulumekon! Arkisimmilla asusteilla sama tunika toimii arkisena tunikana vaikka toimistohommissa.

Ei kommentteja: