keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Burda, kuukauden malli 9/12

Syyskuun Kuukauden malli löytyy Burdan numerosta 9/12 sivulta 74. Alkuperäisetä silkkisatiini mekosta toteutimme hieman arkisemma trikootunikan Käpyseni -trikoosta.

Työ aloitetaan piirtämällä kaava-arkilta kaavat. Etu- ja takahelman pituudesta poistetaan tässä vaiheessa 15 cm pois. Näin mekko lyhenee tunikamittaan ja kaavaan jäi vielä helmataitteen verran pituutta. Taskuja emme tehneet tähän tunikaan.

Kaavat kankaalle ja leikataan ne noin 1cm saumavaroin, hihansuuhun 3-4cm teitevaraa. Vinkki: hihat ovat aika pitkät, joten takista hihojen pituus ennen leikkuuta. Muistathan leikata kauluksen reunakappaleet tuplaten (kuvassa oikealla ylhäällä yksiväriset ruskeat)! Merkitse myös etukappaleiden rypytysmerkinnät sekä takakappaleiden muotolaskokset kuten viimekuun mallissa teimme.


Tämän jälkeen aloitetaan kasaaminen. Me aloitimme ompelemalla takaylä ja -alakappaleiden muotolaskokset samoin kuin viimekuun mallissa teimme, jonka jälkeen ompelimme takaylä sekä -alakappleet kiinni takavälikappaleeseen. Kankaalle näytettiin silitysrautaa sen verran, että ennen välikappaleen ompelua silitimme muotolaskokset keskelle päin.


 Tämän jälkeen alkaa rypyttäminen. Me rypytimme etuylä sekä -alakappaleen framilonilla, koska jätimme mallista sivuvetoketjun pois ja halusimme silti tunikasta sellaisen, että sen saisi päälle. Käytimme 5mm leveää framilonia. Framilonia varten piti mitata mihin mittaan kappaleet pitää rypyttää. Eli mitataan sivusta tähteen ja etuosan välikappaleesta sama mitta ja siihen nuppinaula. Sitten mitataan välikappaleesta jolle rypytetty osuus ommellaan kiinni. Tämä mitta on se minkä verran framilonia tarvitaan.


  Vinkki: Älä katkaise framilonia vaan ompelun helpottamisesksi kannattaa tee näin: Ota framilonia reilu pätkä, merkitse noin 4cm päähän alusta kuulakärkikynällä merkki. Toinen merkki tästä eteenpäin siihen minkä verrat tarvitsetn framilonia, älä katkaise! Laita ensimmäinen merkki siihen kohti mistä rypyttäminen aloitetaan. Pidä "alkuhännästä" tiukasti kiinni ja ompele framilon rypytysmerkkien väliin kuulakärkikynämerkkiesi mukaan. Nyt voit katkaista framilonin, sekä alkuhännän. Framilon on helpoin ommella silloin, kun se on koko ajan pienessä venytyksessä, tällöin ompelukone ei ala niin helposti junnaamaan. Kantattaviin reunoihin framilon kannattaa ommella kankaan oikealle puolelle, mutta nyt ompelimme sen nurjalle, koska rypytysmerkit olivat nurjalla. 
Mittaa ja rypytä tällä tavoin sekä etuylä, että alakappale. Muista yläkappaleita mitattaessa, että etukappaleisiin tulee kiinni kauluksen reunuskappaleet. ota niiden leveys ilman saumanvaroja huomioon.

Kun olet rypyttänyt kaikki kappaleet, ompele olkasaumat kiinni sekä kauluksen reunuksista, että tuniaksta. Yhdistä kaluksen reunuskappaleet toisiinsa ja ompele sisäpuolelle (kaulaa vasten) tuleva sauma. Ompele reunus kiinni tunikaan. Tämän jälkeen voikin ommella etukappaleen kasaan varmistaen, että rypytykset osuu välikappaleen merkkien kohdille.


Tämän jälkeen ompelimme hihansuuhun taitteen ja sen jälkeen hihat merkkien mukaan kädenteille. Sivusauma ja helman taite. Jos haluat varmistaa hihanmitat itselleni sopivaksi, ompele ensin hihat kädenteille ja sitten sivusauma. Ompele hihansuun taite vasta sovitettuasi tunikaa. Silitysrautaa voi näyttää vähän, jos malttaa olla sovittamatta.



Ja Käpyseni tunika on valmis!

Käpyseni -jersey poistopaloissa 1 metrin palat 16 €/kpl
Framillon 2,90 €/3 m

1 kommentti:

Heiska74 kirjoitti...

Tuo tunika on kaunis ja hyvä malli.