keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Burda, kuukauden malli 10/12

Lokakuun kuukauden mallina toteutimme lehden sivulta 92 hameen (mallinumero 107). Hame tehtiin elastaanitrikoosta, muokaten kaavaa siten, että takana oleva vetoketju siirrettiin toiseen sivuun. Takakappaleen teimme myös kaksinkertaisena.

Kaavat piirrettiin normaalisti lehden kaava-arkilta. Etuosan liehuke jouduttiin piirtämään useammassa osassa ja teippaamaan osat toisiinsa, joten tässä piti olla tarkkana, että osat yhdistyi oikeista kohdista.

Kankaan taitoimme ensin pituussuunnassa kaksinkerroin takakappaleen leveyden verran ja sitten nelinkerroin takakappleen korkeuden verran. Näin kankaan taitteet kohdistuu keskitaka kohtaan sekä helmaan. Helmaan ei tarvitse lisätä taitevaroja.


Takakappale leikataan ja muistetaan nyt lisätä toiseen sivuun vetoketjuhalkion varat. Käytännössä helpointa on tässä vaiheessa leikata varat molempiin sivuihin ja leikata ylimääräiset myöhemmin pois, tällöin ei mene väärään sivuun varat.


Etukappale leikataan normaalisti keskietu -taitteelta kaksinkertaisesta kankaasta ja lisätään sinne helmaan se 3cm taitevaraa ja muistetaan lisätä kappaleen oikeaan reunaan noin 2cm leveä ja 20cm pitkä vetoketjun halkiovara. Liehuke leikataan yksinkertaisesta kankaasta koko komeudessaan, lisäten se halkiovara pitkän sivun yläkulmaan.


Sitten merkataan jälleen ne muotolaskokset ja koska musta kynä ei näy mustassa kankaassa niin merkitään muotolaskoksen yläpäät pienin leikkauksin ja mitataan laskoksen syvyys mitalla (tässä koossa 38 muotolaskoksen mitta on takappaleella 16cm, etukappaleella 10cm).



Ommellaan kaikki muotolaskokset, muistaen, että takakappaleella niitä on neljä, kaksi kummassakaan päässä hamekappaletta.

Me huolittelimme liehukkeen alareunan saumurin rullapäärmeellä. Saman voi toki tehdä myös tavallisen ompelukoneen tiheällä sik-sakilla. Lyhyeen suoraan reunaan ommeltiin sentin levyinen taite.


Kun muotolaskokset oli ommeltu ja liehukkeen pitkä alareuna sekä lyhyt sivu oli huoliteltu aloitimme ompelemaan vetoketjua. Tässä mallikappaleen tekijä meni omaan ansaansa ja ompeli ketjun hieman väärässä järjestyksessä. Kuvissa on siis toinen ketjun reuna ommeltu liian aikasin (ratkottu ja ommeltu uusiksi), joten älkää kiinnittäkö siihen huomiota. Mutta ensin ommellaan vetoketju takakappaleisiin kiinni. Ketju kappaleiden väliin ja reunasta kiinni. Vinkki: Jos ketjun ompelu venyvään trikooseen epäilyttää, voi tuohon reunaan silittää kiinni noin 2cm leveyistä tukikankaasta leikattua kaitaletta (muistaa vaan silittää sitä sitten molempiin takakappaleen reunoihin mihin ketju tulee kiinni)


Tämän jälkeen käännetään takakappale oikein päin ja tarkistetaan, että ketju meni kuten piti. Jotta ketju olisi helpompi nähdä näistä kuvista, ompelimme ruskean ketjun mallihameeseen.


Nyt otetaan se etukappale, jonka helma on päärmätty ja johon liehuke on nuppineuloin neulattu kiinni. Huolitellaan vetoketjuhalkion reunat. Vetoketjuhalkion alapuolelle tehdään pienen pieni, noin 1cm mittainen "viilto" saumanvaroihin. Nyt älkää kiinnittäkö huomiota siihen, että vetoketju on kiinni etukappaleessa + liehukkeessa eli sen EI pitäisi olla vielä kiinni!!


Nyt tämä etukappale + liehuke työnnetään takakappaleen väliin ja vedetään sivusaumat kohdilleen vetoketjun alapuolelle. Tuo äsken tehty pieni viilto päästää etukappaleen + liehukkeen saumanvarat takakappaleen saumanvarojen väliin.


Nyt ommellaan koko tämä sivusauma kiinni, kankaita pitäisi olla siis neljä, alhaalta järjestyksessä: takakappaleen vuoripuoli, etukappale, liehuke ja takakappaleen ulkopuoli.

Käännetään hame oikein päin ja nyt käännetään etukappaleesta + liehukkeesta vetoketjuvarat ja ommellaan ketju kiinni saumanvaroihin.


Käännetään hame oikeapuoli ulospäin ja tarkistetaan ketjun oikea asettuminen. Tikataan ketjun kohta oikealta puolelta.


Nyt voidaankin ommella hameen vasen sivusauma kiinni. Me pujoitimme etukappaleen takakappaleiden väliin, jolloin sivusauma jää jälleen piiloon takakappaleiden väliin. Käännetään koko hame oikein päin.

Koska olemme tietenkin muistaneet leikata myös vyötärölaitaleen ja silittää siihen koko alueelle tukikankaan, pitää sekin ommella paikoilleen. Toinen pitkä sivu huolitellaan ja huolittelematon reuna naulataan paikoilleen. Hameen etukappaleen puolella kaitale neulataan kiinni siten, että kaitale on noin 1cm reunan yli. Takakkapleen puolella pää neulataan siten, että kaitaleen pää jää noin 3cm raunan yli. Ommellaan kaitaleen pitkä sivu kiinni hameeseen, siis vain se huolittelematon sivu! Tämän jälkeen taitetaan kaitale kaksinkerroin pituussuunnassa oikeat puolet vastakkain ja ommellaan päädyt. Hameen etukappaleen puoleiseen päähän ommellaan pystytikki (katso kuvassa ylempi pääty, oranssi nuppineula). Takakappaleen puoleiseen päähän ommellaan suorakulman mallinen tikki (katso alempi pääty, sininen nuppinaula). Leikkaa takakappleen päädystä pieni kulma pois raktkomatta juuri ommeltuja tikkejä, kuvassa siis tuo alakulma oikealla.


Käännä kaitale oikeinpäin ja naulaa avoin reuna siten, että hameen vyötäröllä olevat saumanvarat kääntyvät ylöspäin kaitaleen sisälle. Me emme taita kaitaleen huolitellusta reunasta saumanvaroja vaan jätämme kaitaleen reunan hameen sisäpuolelle näkyville. Tikkaamme kaitaleen hameen oikealta puolelta kiinni siten, että tikki osuu hameen ja vyötärökaitaleen saumaan (tikki uppoaa näkyvistä ja kiinnittää samalla nurjalta avonaisen reunan)


Nyt sitten enää silitys ja nappi + napinläpi. Tällä kertaa käyttämämme trikoo oli niin pehmeää, että napinläven teko olisi ollut hölmöä, joten päädyimme painamaan hameeseen kiinni pari pientä nepparia.


Ja valmis hame mallinuken päällä (toppi kuvausrekvisiittaa).

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Ja kerran taas alkaa tuntumaan että joko tässä on ryhdyttävä säästämään kunnon saumuriin.. tuo rullapäärme olis nimittäin usein tarpeellinen ominaisuus!!

Male kirjoitti...

Upea puku ja selkeät ohjeet. Hyvät neuvot esim. vetoketjun sijoittamisesta.

Pitäisi kyllä säästää saumuria varten!

Kiitos hyvästä ompeluohjeista vielä kerran!