perjantai 11. tammikuuta 2013

Burda, kuukauden malli tammikuu 2013

 Kuva: Burda Style Finland 1/13

Burda 1/13 lehdestä valitsimme kuukauden malliksi jotain rentoa ja nopsasti ommeltavaa. Näiden pohjalta malliksi valikoitui sivun 75 paita, mallinumero 109. Tuttuun tapaan muokkasimme kaavaa hieman.

Mallin toteuttamiseen käytimme (menekit koon 38 mukaan):

- Harmaata kotimaista joustofroteeta 1,7 m
- Alusvaate/pitsikuminauhaa 2,5 m
- 7 mm leveä kuminauhaa 85 cm
- Harmaata Surelock saumurilankaa
- Valkoista ja harmaata Moon ompelulankaa

Apuna meillä oli myös tietenkin:

- ompelijan mitta
- Prym haihtuvamerkkaustussi

Aloitimme piirtämällä kaavat, niistä tarvitsimme osat:

- 1 = etukappale
- 2 = takakappale
- sekä 3 =  hiha

Asettelimme kaavat kankaalle ja leikkasimme kappaleet. Helmaan lisäsimme pituutta 4 cm ja ihan kaikkialle muualle 1 cm saumavaroja.


Ompelimme hihat etukappaleelle sekä toisen hihan takakappaleeseen.


Tämän jälkeen mittasimme kauluksen, joka koossa 38 on noin 94 cm. Tähän mittasimme alusvaatekuminauhasta 85 cm pätkän (eli reunan mitta kertaa 0,9). Sekä kuminauhaan, että paitaan merkittiin 1/2 sekä 1/4 merkit. Käytännössä tämä tehtiin niin, että taitoimme kauluksen kaksinkerroin ja merkkasin taitekohtaan merkin, 1/4 taas puolestaan taittamalla nämä puolikkaat kaksinkerroin ja merkkaamalla niiden taitteisiin merkit (sama kuminauhan kanssa). Kuminauha neulataan paitaan merkkien mukaisesti siten, että kuminauhan koristereuna on helmaa kohti ja suora reuna kohdikkain kauluksen kanssa. Saumurin tikin leveys oli meillä juuri sopiva, joten ompelimme kuminauhan saumurilla kaulukseen, jolloin kauluksen reuna saatiin huoliteltua samalla tikillä. Saumanvarat taitettiin tämän jälkeen nurjalle ja tikattiin ihan tavallisella suoralla tikillä. Tikatessa kannattaa venyttää reunaa kevyesti ja säätää koneen tikki hieman pidemmäksi, näin tavalliseen suoraan tikkiin saadaan hieman venytysvaraa (tärkeää etenkin hihansuussa).

 
 

Nyt ommellaan auki oleva hihasauma ja tämä kannattaa tehdä niin, että laskee saumurin paininjalka ylös, neulat alas, tällöin syöttäjän hampaat kääntyy alas ja kuminauhan pitsireunat saa nauloja vasten. Nyt pyöräytys tai kaksi käsipyörästä, sitten paininjalka alas ja matkaan. Näin tehtynä paininjalka ei yritä työntää jompaa kumpaa kuminauhan reunaa karkuun ja reunasta tulee siisti. Kun sauma on ommeltu, päätellään saumurin tikki kauluksen reunassa pujottamalla tikin "häntä" isoon naulaan ja pujottamalla "häntä" tikin sisään (parin-kolmen sentin matkalle). Nyt voi kuminauhan päät tikata ja tässä itse teen niin, että ompelen työstä "ulospäin", näin konemme lähtee tuosta kohdasta nätimmin liikkeelle, eli siis näin:


Sitten huolitellaan kuminauhalla hihansuut, kuten kauluskin. Tässä koossa hihansuihin laitettiin 20cm pitkät pätkät kuminauhaa. Ommellaan toinen hiha-sivusauma ja hihansuusta lähdetään liikkeelle kuten kauluksen reunasta.


Nyt merkitään helmaan rypytyksen kohta. Koska pidensimme paitaa himan, tulee merkintälinja 20cm päähän helmasta (alkuperäisesti 16 cm). Tähän on hyvä käyttää haihtuvaa tussia, mutta toki muutkin välineet käy, kun han tarkistaa, ettei väri mene läpi! Merkkejä kannattaa laittaa useampi, vaikka ihan 5 cm välein.


Helma kannattaa huolitella nyt ja se tehdään ihan kuten kaulus ja hihansuutkin, sillä poikkeuksella, että kuminauhan ei tarvitse olla juurikaan reunaa lyhyempi! Meillä tässä mallipaidassa on hieman liian lyhyt kuminauha ja se pussittaa helman hieman liiaksi. Kun helma on huoliteltu mitataan sopiva pätkä kuminauhaa helman rypytystä varten. Tässä mittasimme ompelijan takamuksen mukaan kuminauhan suunnilleen lonkkaluitten kohdalta. Mitasta vähennettiin pari senttiä ja saimme mitaksi 85 cm. Paitaan ja kuminauhaan tehdään taas merkinnät puoliväliin ja neljänneksiin (eli paidassa KE, KT ja sivusauma). Tämä kuminauha neulataan nyt markintälinjalle. Koneeseen vaihdettiin alalangaksi harmaata ja kuminauha sik-sakattiin paitaan kiinni.


Jäljellä on nyt siis vain toinen hiha-sivusauma. Koska sauman molemmissa päissä on nyt kuminauha reunus, ommeltiin sauma kahdessa osassa, ensin hihansuusta vähän yli kainaloon ja sitten helmasta kohti edellistä saumaa, siten, että tämä sauma menee jonkun matkaa ylhäältä tulevan sauman päälle. Saumurilla ajetaan reippaasti yli reunan ja katkaistaan noin 10 cm päästä reunasta lanka
.

Tämä "häntä" pujotetaan parsinneulaan ja viedään "häntä" tikin sisällä jonkin matkaa piiloon.


Nyt enää silitys, joka joustofroteeseen on parasta tehdä nurjalta reilulla kädellä höyryttäen.


Jos haluat paitaan jotain pientä piristystä, voit kokeilla vaikka nappeja:

 
 
Tässä napit pystyrivissä


Tässä vaakarivissä

Kivoja piristyksiä molemmat, mutta mepä koristelimme paidan lopulta kuminauha-kuviolla. Kyllä, kuminauhakuviolla! 
 
Tässä ohjeet:

Tätä tähti-kukkaa varten tarvitset noin 1m alusvaatekuminauhaa ja kasan nuppineuloja. Kuminauhassa on aaltomaisia nirkkoja, nyt ensimmäinen nuppineula laitetaan kahden nirkon päähän, seuraavat aina 16 päähän edellisestä. Tämä toistetaan niin monta kertaa, että neulojen väliin jää kymmenen pätkää. Näin:


Nyt ommellaan aputikkejä, eli taitetaan nauha kaksinkerroin ja ommellaan toisen neulan kohdalle tikki pinkin langan osoittamalle kohdalle.


Ja seuraavan naulan kohdalle tikki ommellaankin näin päin:


Näin toistetaan koko nauhan matka, kunnes tulee viimeinen. Siitä kohti nauha ommelllaan renkaaksi ja sauma tehdään sen mukaan, kumman aputikin vuoro onkaan. Nyt ollaan saatu kuvan mukainen rinkula aikaiseksi:


Nyt tämä rinkula siten neulataan etukappaleelle kiinni, helpointa tietenkin tehdä tämä silloin, kun paita on vielä palasina. Neulataan siis tähden sararoiden kärjistä ja sakaroiden välistä. Sen jälkeen tähti ommellaan kiinni, tässä tapauksessa käytettiin ihan normaalia kapeaa sik-sakkin ja sillä ommeltiin ensin tähden "sisäpuolelta" eli suorasta reunasta ja sitten vielä kaari/nirkkoreunuksen läheltä kuminauhan puolelta. Aputikkien ylimääräiset langat pois ja nurjalta kunnon höyrytys. Tähti-kukkanen, on valmiina.


Ja tässä vielä koko paita valmiina...


Ei kommentteja: