tiistai 16. huhtikuuta 2013

Burda, huhtikuun malli

Huhtikuun malleina teimme sivun 30 topin, mallinumeron 106 (sisarmallit 107 ja mekko 108) sekä shortsit sivulta 8, mallinumero 102. Aloitetaampa topista.

Käytimme harmaa-musta-valkoista viskoositrikoota ja koska kankaamme pystyi leikkaamaan molempiin suuntiin, riitti sitä tähän koon 38 toppiin 75cm. Lisäksi tarvitsimme tietenkin ompelulankaa.

Aloitimme piirtämällä kaavat. Kaava-arkilta voi olla vaikea löytää tarvittava kaava, mutta sivussa olevat numerot auttavat hieman. Kaavan numero löytyy vastaavalta linjalta, mistä ylä- tai alareunasta löytyy kaavan numero. Kuvassa yläreunassa on siis numero 22 jossain kohti, samassa linjassa alas päin suoraan siirtyessä tulee vastaan sama numero, tästä löytyy siis topin takakappaleen kaava.
Kuten saatatte huomata, käytän hernepusseja pitämään kaavapaperi (tässä tapauksessa leivinpaperi) paikoillaan kaavan piirtämisen aikana.


Kun kaavat on piirretty ja laikattu, asetellaan ne kankaalle kuten ne siihen parhaiten sopii. Me taitoimme ensin toisesta reunasta kappaleen vaatiman leveyden ja leikkasimme kappaleen taitteelta. Sitten taitoimme toisesta reunasta ja saimme toisen kappaleen leikattua "ylösalaisin" lopusta palasta.

Kaulukseen ja kädenteille ei tarvitse lisätä saumanvaroja. Kädentien ja sivusauman kulmaan muotoutuu täten pieni "kulmaus"


Aloitetaan topin kasaus ompelemalla toinen olkasauma (vaihtoehtoisesti voit ommella molemmat saumat, jos haluat huolitella kauluksen ns. ympyränä).

Tämän jälkeen neulataan laskokset.


Kun laskokset on neulattu oikeaan asentoonsa, huolitellaan kaulus ja ommellaan toinen olkasauma kiinni.


Sitten voidaankin huolitella kädentiet ja ommella sivusaumat.


Vielä helmapäärme ja silitys, valmis!

 
 
Tästä jatkemma ompelemalla pikkuiset shortsit. Näihin käytimme ompelimon hyllyyn kertyneet mustat joustofrotee palat, mutta yhtälailla nämä voisi ommella vaikkapa pinkistä! Joustofroteeta meillä mene arviolta puolisen metriä, jonka lisäksi kaivoimme taskupusseja varten hieman trikoota.
 
Aloitimme jälleen piirtämällä ja leikkaamalla kaavat, piirsimme etu- ja takakappaleet sekä taskun osat. Huomioi, että muokkasimme kaavaa jälleen ehkä rajullakin kädellä ja jätimme vetoketjuhalkion pois. Tämän vuoksi vetoketjuhalkion alavaroja ei kaavasta tarvinut kopioida. Koska muokkasimme mallista kuminauha vyötäröisen piti laskosten kohtia hieman muokata. Takakappaleella vedimme suoran viivan yläreunan mukaisesti (päällä oleva kaava) ja etukappaletta muokasimme viivottimien osoittaman mukaisesti.
 

 Kaavat aseteltiin kangaspaloille. Kappaleet leikattiin 1cm saumanvaroin, paitsi lahkeensuut joihin lisäsimme 3 cm taitevaraa.
 
 
Kuminauhaa varten leikkasimme myös noin 6 cm leveää kaitaletta (meillä oli käytössä 25mm leveää kuminauhaa).
 
 
Ompelu aloitettiin taskuista. Ompelimme ensin trikoisen taskupussin ja etukappaleen taskunsuu reunat toisiinsa, oikeat puolet vastakkain.
 
 
Tämän jälkeen taskupussi käännetään nurjalle ja tikattiin taskunsuureuna.
 
 
Joustofroteinen taskunosa neulattiin paikoilleen ja ommeltiin kiinni. Me ompelimme pussit toisiinsa trikoisen puolelta.
 
 
Ja tältä pitäisi näyttää oikealta puolelta. Kiinnitä taskupussi ylä- ja sivureunoista nuppineuloilla etukappaleisiin.
 
 
Sitten ommellaan sivusaumat sekä lahkeiden sisäsaumat. Ompelimme myös lahkeiden taitteet tässä vaiheessa, koska yksittäisiä lahkeita on helpompi pyöritellä, kuin kokonaisia housuja.
 
 
Sitten ommellaan haarasauma.
 
Tämän jälkeen mitataan kuminauhaa varten leikatusta kaitaleesta housujen yläreunaa eli vyötäröä vastaavan mittainen pala. Lisäksi leikataan kuminauhasta oman vyötärön mittainen pala -10cm! -10cm siksi, että kuminauha venyy kiinni ommelessa. Ommellaan sekä kaitale, että kuminauha renkaaksi.
 
  
 
Ompele kaitale housujen yläreunaan.
 

Saumuroi kuminauha kaitaleen yläreunaan.

 
Taita kunauha nurjalle siten, että kaitaleen ja housut yhdistävät saumanvarat kääntyvät kaitaleen sisälle, siis ylöspäin. Tikkaa kuminauha kiinni. Höyryttele saumat nurjalta.
 

 
Tässä vielä kesää kovasti jo odotteleva Tyyne uusissa hellehepenissään.
 

Ei kommentteja: