torstai 15. elokuuta 2013

Burda, kuukauden malli elokuu 2013


 Elokuun malliksi valikoitui mekko sivulta 30, mallinumero 133.
Mekkoon, jonka lyhensimme tunikaksi, käytimme noin 1,4 m Linnunrata trikoota, palan tukikangasta, framilonia sekä valkoista Surelock saumurilankaa sekä valkoista Moon ompelulankaa. Koneemme oli tällä kertaa varustettu myös kaksoisneulalla.

Kaavat piirsimme kaava-arkilta C seuraavasti:

- 21 etukpl alavaroineen
- 22 etuhelma ilman alavaraa
- 23 takakappale
- 24 takahelma
- 25 hiha
- 26 kaulus


Kaavaa 21 muokkaisimme siten, että leikkasimme alavaran omaksi kaavakseen keskietu viivaa pitkin. Helmakappaleita lyhensimme 15 cm. Kauluskappaleet leikkasimme siten, että niskaan tuli sauma. Tämän teimme siksi, että saimme kankaan kuvion edes jotenkin oikein päin etukappaleilla.


Etuhelmakappaleen sekä takakappaleen leikkasimme taitteelta. Takakappaleen kohdistimme siten, että kaavan ylä ja alareuna keskitaka kohdilla osui kankaan taitteeseen (alkuperäisessä kaavassa keskellä takana on sauma).


Ompelun aloitimme tukemalla toiset kauluskappaleet sekä etukappaleen alavarat. Huolittelimme myös alavarojen "ulkoreunat" sekä "olkasaumat" (kuvassa olkasaumat huolittelematta)


Seuraavaksi ompelimme etu- ja takakappaleen muotolaskokset. Sitten ompelimme "olkasaumat", jotka siis asettuvat valmiina vinosti takakappaleen puolelle.
Tämän jälkeen ompelimme kauluskappaleiden niskasaumat ja taitoimme saumat auki. Asetimme kaulukset oikeat puolet vastakkain ja ompelimme lyhyemän reunan eli kauluksen yläreunan kiinni, leikkasimme saumanvaroihin pieneiä halkioita, jotta kappaleet kääntyvät kauniimmin valmiina.
Seuraavaksi ompelimme kauluksen pääntielle siten, että tukematon puoli kauluksesta tuli tunikan etukappaleiden puolelle ja tuettuun puoleen ompelimme etukappaleen alavarat.
Asettelimme vetoketjun etukappaleen ja alavarojen väliin, hammastuksen korkeampi puoli (=vetoketjun oikea puoli) etukappaletta vasten. Ketjun yläpäästä taitoimme nauhan tyhjän osuuden kaksinkerroin siten, että taitettu osuus taittuu alavaran puolelle. Huomaa, että meillä on tässä ihan liian pitkä ketju, mutta pitkää voi aina lyhentää, kun taas lyhyen jatkaminen on vaikeampaa (ei toki mahdotonta sekään)
Ompele ketju kiinni ja leikkaa yläkulmasta pieni kolmio pois, jotta saumanvarat taittuvat nätisti. Käännä työ oikeinpäin ja tarkista ketjun asettuvuus. Neulaa kaulus oikeaan asentoonsa ja ompele kauluksen sekä etu + takakappaleiden saumaan tikkaus (eli tikki tulee sauman muodostamaan kujaan ja täten valmiissa työssä on lähes näkymätön)
Mittaa helmakappaleiden framilon. Mitan saat merkitsemällä yläkappaleisiin helmakappeleiden sivuissa olevat merkit ja mittaamalla välin. Tässä koossa 38 etukappaleelle tarvittiin 28 cm ja takakappaleelle 26 cm pätkät framilonia. Ompele framilonit paikoilleen.
Ompele helmakappaleet yläosiin. Aseta hihat kohdilleen ja ompele ne paikoilleen, ompele sivusaumat.
Taita helma ja hihansuut.
Silitä ja valmis. 


Ei kommentteja: