keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Burda, marraskuun 2013 kuukauden malli


Marraskuun malliksi valikoitui toppi ja bolero sivulta 11, mallinumero 111.

Malliin käytimme noin 110 cm punaista elastaanitrikoota toppiin, jonka muokkasimme mekoksi, 
sekä noin 50 cm mustaa velouria. Lisäksi käytimme framilon nauhaa, sekä punaista ja mustaa ompelulankaa saumuriin ja peitetikkiin/ompelukoneeseen. Mallin teimme tällä kertaa koossa 42.

Lehdestä piirsimme seuraavat kaavat kaava-arkin mukaisina:

- 21 topin etukappale
- 22 topin takakappale
- 23 boleron taka- ja hihakappale

Aloitimme asun teon taittamalla punaisen trikoon kaksinkerroin siten, että hulpiot ovat kankaan keskellä. Toiseen taitereunaan asetimme etukappaleen ja toiseen takakappaleen. Helmaa jatkoimme 25 cm ja merkitsimme helman pituuden taikatussilla. Sivuihin piirsimme merkkiviivan 30 cm päähän kainalosta (pieni musta viiva kaavassa). Asetimme mittanauhan sivun suuntaisesti ja merkkasimme pienen pisteen helmaan samalle linjalle mitan kanssa 25 cm päähän kaavan alareunasta (kuva selventänee asiaa).


Asetimme pitkän viivottimen reunan siten, että helmassa oleva piste on mittassa 12 cm kohdalla ja toinen reuna kaavan sivun merkityn viivan kohdalla. Tällä tavalla saimme helmasta levenevän ja tämä tehtiin sekä etu- että takakappaleelle identtisesti.


Ompelu aloitettiin huolittelemalla ihan vain saumuriompeleella etukappaleen yläreuna 
(=kauluksen alavara)

Seuraavaksi ommeltiin takakappaleen kaulus seuraavasti: Framilon saumuroitiin kauluksen reunaan nurjalle, huom! Framilonia ei saa venyttää, vaan sen annetaan "lipua" sormien välistä saumurin (tai ompelukoneen) paininjalan alle sitä mukaan, kun reunaa ommellaan. Emme kiinnitä framilonia nuppinauloilla, koska olemme huomanneet, että tällöin tulee venytettyä reunaa johon framilonia kiinnittää ja tämän vuoksi reuna "lörpsähtää", kun framilonia saattaa tulla jopa liikaa saumaan. Kun framilon on saumassa, käännetään framilonin leveyden verran nurjalle ja tikataan joko peitetikillä, kaksoisneulalla tai vaikkapa sik-sakilla. Huomioi, että tämä ei onnistu niin nätisti pelkällä ompelukoneen suoralla, vaan tikin pitää nurjalla mennä ihan hippusen jopa reunan yli, jotta framilon ei taitu kaksinkerroin.


Nyt asetetaan takakappaleen kaulus etukappaleen olalle oikea oikeaa vasten ja käännetään kauluksen alavara oikeapuoli takakappaleen nurjaa vasten. Ommellaan sauma, joka on siis mekon olkasauma.



Käännä työ ja silitä VAIN olkasauman kohta, älä missään nimessä koko kaulusta!




Huolittele ja ompele kädentiet samalla tavalla kuin takakappaleen kaulus.
Ompele sivusaumat ja helmapäärme.
Silitä, ja VALMIS.

Sitten voimmekin siirtyä boleron.

Taita velour kaksinkerroin hulpiot vastakkain. Aseta kaava taitteelle (huom, alkuperäisesti keskelle taakse tulee sauma, mutta me leikkasimme taitteelta).


Taitoimme hihansuista noin 1,5 - 2 cm nurjalle ja ompelimme taitteen ihan perinteisellä sik-sakilla.
Sitten ommeltiin toinen hihan alasauma, vain toinen siis!


Helma-kaulus reuna huoliteltiin framilonilla kuten mekon kädentiet ja taitettiin nurjalle, mutta tällä kertaa taite ommeltiin sik-sakilla, kuten siis hihansuutkin.


Silitetään ja tämäkin olisi VALMIS.


Valmis mekko sekä bolero.

Ei kommentteja: