torstai 19. heinäkuuta 2012

Kuukauden tuote, Burda heinäkuu 2012

Oletko huomannut, että Burda ilmestyy jälleen myös suomenkielisenä..? 

Royal-tuote ja Burda Style Finland toteuttavat nyt yhteistyössä kuukauden tuotetta. Kuukauden tuotteena esitellään yksi malli, joka on valittu aina kunkin kuun Burdalehdestä. Kuukauden tuote valmistetaan Suomesta saatavilla materiaaleilla, materiaali saattaa poiketa lehdessä annetuista ehtotuksista, koska tarkoituksenamme on tuoda esille myös niitä vaihtoehtoisia tapoja sekä materiaaleja toteuttaa kulloinekin malli. 

Tarkoituksena on esitellä ideoita, ehdotuksia, oivalluksia sekä innostaa ja rohkaista kokeilemaan malleja myös muunlaisilla materiaaleilla!

Malli esitellään Royal-tuotteen verkkokaupassa (etusivulla) sekä Puotiblogissa, myöhemmin myös Burdan omilla suomenkielisillä nettisivuilla.

Kuukauden tuotteena heinäkuussa esittelemme leveähelmaisen mekon sivulta 9, lehdestä 7/2012.


Hyviä vinkkejä siihen miten mekko toteutettiin:

Kaavapaperina voi käyttää muutakin kuin virallista kaavapaperia, tässä on käytetty 50m rullassa myytävää pergamiinia (löytty kaupasta leivinpeperien luota). Tämän paperin etuna on suhteellisen hyvä läpinäkyvyys, mutta myös "jäykkyys". Pergaamini on kuitenkin kapeaa, joten kovin isot kaavat eivät mahdu paperille kerrallaan.

Koska mekko ommellaan joustavasta kankaasta, sitä ei tarvitse leikata kankaalta täysvinoon. Etu-, taka, sekä takaalavarakappaleiden langansuunta on nyt siten keskietu ja -takakohdat, ne leikataan kankaan taitteelta. Sivukiilojen langansuunnan saat määriteltyä, kun taitat kiilakappaleet pitkät sivut vastakkain. Keskelle kiilaa syntyvä taite on langansuunta.


Asettele kaavat kankaalle, kuten ne kankaallesi parhaiten sopii, muista taitteet ja langansuunnat.

Leikkaa kappaleet kankaasta, saumanvaroja ei tarvitse laittaa alavarojen alareunoihin eikä helmaan. Leikkaa reilut puolen sentin saumavarat.

Leikkaamisen jälkeen asettele leikatut kappaleet pöydälle "mekon malliin", näin valmistuva työ on helpompi hahmottaa ja samalla tulee tarkistettua, että kaikki osat on varmasti leikattuna.

Ompeleminen aloitetaan sivukiiloista. Keski- ja takakappaleisiin leikataan pieni "viilto" V:n mallisen kiilan kärkeen (noin 5mm pitkä), näin sivukiila on helpompi ommella. Sivukiilan ompelu aloitetaan V:n kärjestä kohti reunoja, näin kulmasta tulee nätimpi

 Tässä kiila ommeltiin saumurilla ja vahvistettiin ompelukonneella siten, että kulmaa ommeltiin noin 5cm matkalta molempiin suuntiin saumuritikkiin lähes kiinni. Näin myös mahdollisesti saumuriompeleen jäljiltä jäänyt pieni reikä kulmassa saatiin ommeltua kiinni.Seuraavaksi ommellaan takakappaleen alavaran ja takakappaleen toisiinsa. Huomaa, että ompelet vain lievästi veneen pohjan mallisen saumat, ei sen molemmin puolin jääviä olkasaumoja!

Asettele etu- ja takakappale oikeat puolet vastakkain ja ompele lyhyet alavarojen sivusaumat toisiinsa.

Huolittele alavarojen alareuna ja helma. Jos huolittelet helman saumurilla jossa on difrentiaalisyöttö, säädä syöttö rypyttämään hyvin kevyesti kangasta. Kaaret reunat voivat olla hankalia taittaa nätisti nurjalle, joten kevyt rypytys reunassa helpottaa helman ompelua.
  Ompele mekon pitkät sivusaumat.

Taita alavarat oikeat puolet vastakkain mekon sisäpuolelle. Ompele kädentiet, huomaa, että olkasaumat ovat vieläkin auki.

Käännä mekon etukappale oikein päin, takakappale on siis edelleen siten, että alavaran oikea puoli on takakappaleen oikeaa vasten. Työnnä etukappale takakappaleen ja takakappaleen alavaran muodostamaan "pussiin" sisälle, ja kohdista olkasaumat kohdilleen. Ompele olkasaumat.


Tarkista ennen ompelua, että etukappaleen olat eivät ryppyynny tai jää muutenkaan rumasti takakappaleen sisälle.Käännä mekko oikein päin ja ompele helma taite vaikkapa kaksoisneulalla.

Ompele alavarat kiinni sivusaumoihin joko käsin tai ompelukoneella sivusaumoihin. Tässä ompelimme noin 3-4cm pitkät tikit sivusaumojen saumojen muodostamiin "uriin".

Silitä mekko, mutta älä silitä etukappaleen kaulusta taitteelle. Pehmeästi valuva kaulus on nätimpi kuin jyrkästi silitetty. 


Mekko on valmis käytettäväksi!

3 kommenttia:

Unikuu kirjoitti...

mä ainakin kaipaisin mekkoa ihan ihmisen päälle mallattavaksi kun tuo mallinukke on tollanen pökkelö ;)

Saija kirjoitti...

Kiitos palautteesta Unikuu, otamme tämän huomioon jatkossa :) Kieltämättä mekko on myös livenä paljon ihanampi..!

Anu kirjoitti...

Tämä on tosi hieno juttu ja malli oli minusta koko lehden paras! innolla odotan mitä versioita siitä saa (sitten joskus) aikaiseksi.