torstai 21. helmikuuta 2013

Burda, kuukauden malli helmikuu 2013

Kuukauden malliksi valittiin tällä kertaa haalari sivulta 6, mallinumeroltaan 124.Haalarin tekemiseen tarvittiin:
- vihreää ralliraita joustofroteeta (menekki noin 2 m)
- tummanruskeaa resoria 30 cm
- ruskea umpivetoketju (meillä oli 50 cm, jota "jatkettiin" trikookaitaleella)
- tilkku kuviollista trikoota taskupusseihin (yksi taskupussi tulee A4 arkin kokoisesta palasta)
- ompelulankaa

Kaavoista piirsimme seuraavat kaavat:
- 1 etukappale, huom VAIN keskietumerkintään saakka
- 2 takakappale
- 5 housujen etukappale
- 6 taskupussi
- 7 housujen takakappale

Ennen kuin leikkasimme housujen etukappaleen kaavan irti, jäljensimme kaavan mukaisen taskupussin kulman etukappaleeseen yhtenäiseksi. Koska kaava on "pitkät koot" -kaava, muokkasimme sitä normaalimittaisille sopivaksi. Muokkaukset teimme näin: Kun kaavat oli piirrettynä, lyhensimme lahkeensuista 12 cm. Alkuperäinen kaava oli vyötäröltä poikki, joten yhdistimme ylä- ja alaosan kaavat siten, että keskitakakohdassa kaavat menevät päällekäin 3 cm verran. Tarkistathan, että haarasauman suora osuus ja takakappaleen keskitaka pysyy samansuuntaisina.

 
 
Etukappaleet puolestaan yhdistettiin siten, että mittasimme valmiista takakappaleen kaavasta sivusauman ja teimme etukappaleesta sivultaan saman mittaisen. Keskietu kohdassa kaavan tulisi kulkea suoraa linjaa pitkin etukappaleen ke kohdassa sekä haarasauman yläosassa.


 
Koska halusimme haalariin kaaritaskut, piirsimme niihin oman kaavan. Se tehtiin näin: Otimme ihan tavallisen A4 kokoisen paperin. Merkitsimme pitkälle sivulle merkit 2 cm, 8 cm sekä 14 cm päähän lyhyestä sivusta. Harpin piikin ja kynän terän väliksi säädimme 6 cm. Sitten piirrettiin viiva siten, että harpin piikki oli 8 cm kohdalla ja noin 0,5 cm paperin reunasta. Tästä syntyi taskunsuu.


 
Toisen kaaren piirsimme niin ison kuin paperille mahtui (piikin ja kynän kärjen väli 15 cm), tämä kaari piirrettiin niin, että piikki oli noin 2 cm päässä paperin reunasta. Leikkaa syntynyt taskun kaava eli puoli ympyrä irti paperista, mutta ÄLÄ leikkaa taskunsuun mukaista palaa pois.
  

 
Aseta taskun kaava etukappaleen alle ja piirrä taskunsuu etukappaleen kaavaan. Kaaren alareuna tulee siihen kohti, missä alkuperäisessä kaavassa on taskun alareuna (kuvassa alkuperäinen taskunsuu katkoviivalla) Tarkista myös taskun kaavan sivusauma vastaamaan etukappaleen sivua. Nyt voit leikata ETUkappaleesta taskunsuun puoliympyrän pois.


Asettele nyt kaikki kaavat kankaalle ja leikkaa. Kaulukseen, kädenteille ja lahkeensuihin ei tarvitse lisätä saumanvaroja. Muista leikata myös lahkeensuun resorit, jotka kaavaan lisäsimme (tässä koossa 76 eli vastaa kokoa 38, leikkasimme 18 cm korkeat ja 28 cm leveät resorit lahkeisiin) ja kaitaletta taskunsuiden, kaluksen ja kädenteiden huolitteluun (meillä 4 cm leveää).


Aloita ompelu saumuroimalla resorikaitaleet taskunsuihin tai huolittelemalla ne omalla tavallasi. Venytä kaitaletta kevyesti samalla.


Taita kaitale kuvien osoittamalla tavalla ja ompele oikealta puolelta reuann läheltä. Tällä kertaa käytimme perinteistä kaksoisneulaa.Aseta taskupussi paikoilleen nurjalle ja ompele se reunaa pitkin kiinni. Jos käytät tavallista suoraa tikkiä nin huolittele taskupussin reuna ensin. Me halusimme olla "nostalgisia" haalarin hengessä ja ompelimme taskupussin sik-sakilla paikoilleen.Ompele haalarin keskitakasauma, olkasaumat sekä sivusaumat. Huolittele keskietu sauma (vetoketjun kohta)

Ompele kädenteiden resorikaitaleet renkaaksi (resorin mitta on noin 75% kantattavan reunan mitasta, tässä 48 cm) ja saumuroi ne paikoilleen. Kaitelerenkaan sauma tulee kainaloon. Ompele myös kaulukseen resorikaitale.


 Taita kaitaleet nurjalle ja tikkaa ne.


Neulaa ja ompele vetoketju paikoilleen. Vetoketju tulee siis haalariin koko keskietusauman mittaisena.


Ompele lahkeiden sisäsauma ja renkaaksi ommellut lahjeresorit paikoilleen.


Silitä ja siirrä katse kohti kesää ja niitä ihania lämpöisiä iltoja, kun uimareissun päätteeksi voit pukeutua rentoon haalariin. Niitä ennen voit toki pukea pitkähihaisen päällesi ja vetää villasukat ja haalarin lämmikkeeksi.Ei kommentteja: