tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kuukauden malli, heinäkuu 2013

Heinäkuun malliksi valikoitui takki sivulta 78, mallinumero 101. 


Takkiin käytimme reilun metrin joustofarkkua
sekä sinapin väristä moon ompelulankaa

Kaavat piirsimme kaava-arkilta B seuraavasti:

- 21 etukpl
- 22 keskitakakpl
- 23 ylähiha
- 24 alahiha

Mallista 102 "lainasimme" myös kaavanosat:

- 25 etukappaleen alavara
- 26 takakappaleen muotokaitale

Kaavaa 25 muokkaisimme siten, että se piirrettiin 2 cm lyhyemmäksi kuin etukappaleen kaava. Muut kaavat piirsimme ohjeiden mukaan.


Kun kaavat on piirretty asetellaan ne kankaalle parhaaksi katsomalla tavalla ja leikataan. Helmaan ja hihansuihin lisäsimme 3 cm sauman varoja, muualle noin 7 mm (saumurin tikinleveys), alavarojen ja takamuotokaitaleen "ulkoreunaan" ei saumanvaroja tarvi lisätä, eikä alavaran alareunaan. Jos ompelet takin pehmeämmästä kankaasta, muista silittää tukikangas alavaroihin ja muotokaitaleeseen. 


Ompelu aloitettiin takakappaleen keskitakasaumasta. Se silitettiin ja tikattiin. Me tikkasimme tällä kertaa hieman farkkutyyliä mukaillen sinapin värisellä langalla kaksi tikkiä lähelle toisiaan.
Seuraavaksi ommeltiin etukappaleen muotolaskokset, jotka silitettiin keskelle päin.
Alavaran ja muotokaitaleen olkasaumat ommeltiin ja ne silitettiin etukappaleelle päin ja alavarojen alareuna sekä "ulkoreuna" huoliteltiin.

Hihojen ylä- ja alakappeleet ommeltiin toisiinsa ja saumanvarat silitettiin ylähihan puolelle.


Olkasaumat ommeltiin ja ne silitettiin takakappaleelle päin. Sivusaumat, jotka siis ovat jonkin verran takapuolella, ommeltiin ja silitettiin takakappaleelle päin. Helma ja hihansuut huoliteltiin.


Alavarojen alareuna ommeltiin helmaan 1 cm saumanvaroin.


Alavarat ja takamuotokaitaleneulattiin paikoilleen sekä ommeltiin kiinni.


Ulospäin kaareviin reunoihin tehtiin runsaasti pieniä V:n mallisia lovia ja  sisään päin kaareviin aukileikkauksia. Mitä tiheämmin leikkauksia on, sitä pyöreämmin valmis reuna taittuu. VARO ettet leikkaa ompeleita poikki!


Käännä takki oikein päin ja silitä reunat, silitä samalla helmataite ja ompele se.
Käännä takki takaisin nurin päin ja hihat oikein päin. Aseta hihat kädenteille merkkien mukaan. Ompele hihat paikoilleen. Huomioi, että täysin joustamattomaan kankeeseen pitää hihanpyöriölle ommella rypytyslangat. Langoilla ei kuitenkaan varsinaisesti rypytetä hihaa, vaan niillä muotoillaan hihanpyöriötä.

Meillä joustava farkkukangas jousti juuri sen verran, että saimme kädenteitä venyttämällä hihat asettumaan kohdilleen. (valitettavasti tästä vaiheesta ei ole meillä kuvaa)
Silitä äsken ommellut saumathihan puolelle ja käännä takki oikein päin.
Sovita hihan pituus itsellesi sopivaksi ja ompele hihansuun taite.

Kiinnittimiksi takkiin me halusimme yhden ison näyttävän napin ja niimpä teimme perinteiseti napinläven. Napinpäli ommeltiin kuitenkin vinottain etukappaleen kulmaan. Napinläven kohta ja suunta merkittiin haihtuvalla tussilla etukappalleelle oikealle puolelle. Näin napinläpi oli helppo saada juuri oikeaan kohtaa ja oikeaan asentoon. Jos ompelet takin pehmeämmästä tai joustavammasta kankaasta voit tukea napinläven kohdan ompelun ajaksi asettamalla alimmaiseksi palan revittävää kuitukangasta, jonka poistat kun lapinläpi on valmis.


Ompele nappi kiinni ja silitä koko takki. 
 
 
 Valmis!

Takista saat kivan jakkumaisen "lämmikkeen" ompelemalla sen vaikka pehmeäksi harjatusta collegesta. Ihan eri näköisen takin saat laittamalla eteen alas kaksi nappia vierekkäin ja jättämällä muun takin ilman kiinnitytä, "merihenkistä" fiilistä
 
 

3 kommenttia:

Salla Ronkainen kirjoitti...

Paljon kivemman näköinen tuosta keltaisesta kankaasta kuin mikä on tuossa lehdessä. Ja käyttökelpoisemman näköinen.

piksu kirjoitti...

Kivasti selkeyttää tuota mallia tämä joustofarkku-kuva.. :)

Krista kirjoitti...

Mullakin olisi jäänyt takki tekemättä tuon Burdan kuvan perusteella, teidän keltainen takki on paljon hienompi! =)