torstai 16. tammikuuta 2014

Burda, joulukuu 2013 kuukauden malli

Joulukuun malliksi valikoitui tyttöjen mekko sivulta 11, mallinumero 142. Malliin käytimme palan joustocollegea (noin 45 cm riittää korkeudeksi, leveydeksi ei tarvita koko leveyttä) sekä noin 60 cm korkean palan trikoota. Mekon teimme koossa 98cm.


Lehdestä piirsimme seuraavat kaavat kaava-arkin mukaisina:

- 21 etukappale
- 22 takakappale
- 23 hiha

Helmakappaleen piirsimme itse.

Aloitetaan piirtämällä ja leikkaamalla helmakappale. Mittaa etu- tai takakappaleen kaavasta alareunan pituus, meillä se oli kaavassa aika liki 28 cm (14 cm x 2, koska kaavassa taite). Tämä saatu mitta karrotaan kahdella (28 cm x 2 = 56 cm), joka siis on koko alareunan ympärys. Sitten lisää matematiikkaa: tämä saatu luku jaetaan kuuluisalla piillä, jonka likiarvo on siis 3,14 (56 cm / 3,14 = n.17,5 cm). Mitataan haluttu helman pituus, meillä 35 cm 3 cm saumanvaran kanssa. Lasketaan tuo saatu vyötärön halkaisija 17,5 cm ja helman mitta 35 cm yhteen, saadaan 52,5 cm. Nyt unohdetaan laskuoppi ja siirrytään itse hommiin, unohtamatta mittoja tietenkään!

Taitetaan trikoo siten, että taitetun kankaan osuus on noin 55 - 60 cm. Otetaan kynä tai nuppinauloja, sekä mitta. Aletaan siis piirtelemään helmakappaletta. Mittaa kankaan taitetta pitkin 53,5 cm (saatu mitta + 1 cm saumanvaraa helman sivuun, joka on siis kankaan yläreuna) ja merkitse ensimmäinen merkki, vaikka rasti, sentin päähän yläreunasta, merkitse merkistä mitattuna 17,5 cm. Mittaa kankaan yläreunaan vastaavat mitat, sekä aina kulmamerkistä alkaen säteittäin. Huomioi kuvaasta, että meillä kangas on taitettu pitkittäin eikä poikittain, koska trikoopalamme sattui olemaan niinpäin sopivan kokoinen, siksi taite kulkee kuvassa pystysuunnassa.
Sama vielä paperille piirrettynä, josko olisi hieman selkeämpi.
Punainen viiva on siis helma, vihreä vyötärön viiva. Katkoviiva pystysuorassa helman sivusaumanvara.


Nyt sitten leikataan kappale ja muistetaan, että vyötärölle leikataan saumanvarat, ne leikataan kaaren SISÄpuolelle eli kuvassa siis rastin/vasemmalle puolelle vihreää viivaa.
Leikkaa trikoosta myös kaitaletta kauluksen huolitteluun sekä hihansuun "resorit". Meillä "resorien" korkeus on 22 cm ja leveys 18 cm / 16c m (resori on siis ranteesta kapeampi), mitat sisältää saumanvarat.Siirrytään leikkaamaan mekon yläosaa joustocollegesta ja sehän leikataan ihan kaavojen mukaan. Sekä etu- että takakappale leikataan taitteelta ja kaikkialle noin 1 cm saumanvarat, paitsi kaulus joka leikataan ilman saumanvaroja. Muista merkitä hihaan olkamerkki.
Tässä leikatut kappaleet.


Aloitetaan sitten ompelu. Ompele olkasauma (tai saumat) ja huolittele kaulus (ompele toinen olkasauma, jos et jo ommellut sitä). Ompele hihat kädenteille, huomioi olkasauman merkki hihan pyöriöllä ja venytä kevyesti kankaita, jotta saat merkin kohdilleen. Ompele hihojen alasaumat + sivusaumat. Ompele hihansuu "resorit" ympyräksi. Ompele helmakappaleen sauma ja huolittele helma. 
 
Jos helman taitteen teko tuntuu vaikealta näin kaarevassa reunassa, voit käyttää saumuria apuna. Huolittele helma siis saumurilla siten, että säädät saumurin diffin rypyttämään kangasta kevyesti. Voit myös venyttää kangasta ommellessa kevyesti, jolloin siis valmis tikki aaltoilee jonkun verran, mutta höyryttämällä aaltoilun saa ihan kivasti kuriin. Huom, höyryttämällä, ei silittämällä, silittämällä saat vain ryppyjä ja venähtäneen helman, joka lähes varmasti myös kiertää.

Ollaan tässä vaiheessa, helma on kuvassa tietenkin höyryttämättä ;-)


Ompele "resorit" hihansuihin. Yhdistä helma ja yläosa siten, että kohdistat helman sauman joko toiseen sivuun tai keskelle taakse, me laitoimme toiseen sivuun. Silitä ja valmis!
 
Me lisäsimme vielä pari tähtinappia etukappaleelle koristeeksi, söpö vai mitä?


Ei kommentteja: