tiistai 13. toukokuuta 2014

Burda toukokuun 2014 kuukauden malli


 Toukokuu, tuo lupaus tulevasta kesästä... Ja kattia kanssa! Toukokuuhan alkoi lumisateella jopa täällä eteläisessä suomessa ja tätä kirjoittaessa taitaa vuoden pahin sade paiskata vettä vaakatasossa Puodilla, täällä Pajalla vasta tuuli enteilee tulevaa. Mutta, kun kuukauden mallia valittiin paistoi aurinko täydeltä taivaalta ja uskomme vahvasti, että kyllä se kesä sieltä tulee yhtä varmasti kuin talvi joka vuonna yllättää autoilijat (vaikka viime talvea ei juuri talveksi voi edes kutsua). Siksipä kuukauden mallina esittelemme pikkuisen kesämekon. Tällä kertaa mekkoon on myös tehty tuunaukset, joilla se saatiin istumaan omistajansa päälle nätisti.

Mekon malli on lehdestä sivulta 68, mallinumero 117B

  Tähän mekkoon, koko 36, käytettiin:

- n. 1 m Pilkku joustofroteeta
- punaista resoria kantteihin
- neljä kämmenen kokoista palaa punaista trikoota tilkkukopasta (n. 25cm )
- n. metri kuminauhaa (tai 20 cm kuminauhaa ja framilonia)
- ompelulankaa koneisiin

Kaavat piirrettiin kaavaluettelon mukaisesti, mutta helmaosien helma piirrettiin toisin. Mittasimme rinnan alta mitan helmalle. Me otimme mitaksi 65cm tässä vaiheessa. Piirsimme helmakappaleiden sivu, keski ja yläreunat kaava-arkilta.

 
 
Helmaviivan piirsimme mittaamalla yläreunasta 65cm päähän merkkejä ja piirtämällä 
helmalinjan niiden mukaan.
 
 
Tällä saadulla kaavalla leikkasimme kaksi helmaosaa, joihin muistimme merkitä sivuun taskunsuun merkit. Yläosat leikkasimme siten, että sivuille ja alareunaan lisättiin noin 6 mm saumanvarat (saumurin tikinleveys), yläreunat sekä kädentiet leikattiin ilman saumanvaroja ja etukappaleen pitkä kaareva reuna reilun sentin varoin. Etukappale leikattiin taitteelta.


 Kun kaikki kappaleet oli leikattu aloimme kasaamaan taskuja. Tälläisten sivusaumataskujen tekotapoja on monta, tässä se miten me teemme ne.
Taskupussien toiset kappaleet asetellaan merkkien mukaan etukappaleelle.


Ommellaan suoralla tikillä merkkien välinen sauma ja leikataan sauman päihin pienet hakit kohtisuoraan. Merkkien väliin jäävät saumanvarat voipi vaikka sik-sakata yhteen.


Käännetään taskupussin kappaleet nurjalle ja asetellaan kiinni ompelemattomat saumanvarat sivusauman mukaisiksi.


Nyt asetellaan toinen taskupussin kappale päälle ja ommellaan ne toisiinsa kaarevasta reunasta.


Oikealta puoleta pitäisi nyt sitten näyttää tältä


Nyt asetellaan helman takakappale etukappaleen kanssa päällekäin ja ommellaan sivusauma. VAROTAAN ompelemasta taskunsuuta umpeen! Me vahvistimme taskun kohdan vielä suoralla tikillä, jotta se ei käytössä venähtäisi. Nyt siis sivusauman pitäisi näyttää tältä valmiin taskun kanssa silittämättömänä:


Helmaosa on siis suurin piirtein valmis (helmapäärpe toki puuttuu, mutta se tehdään viimeisenä), joten siirrymme yläosan tekoon. Aloitamme sen huolittelemalla iso U:n mallinen aukile etukappaleelta. Huolittelimme kohdan saumurilla siten, että U:n pohjalla venytimme kangasta 
todella rajusti.


Huoliteltuun kohtaan ommeltiin seuraavaksi kuminauhakuja. Koska olimme venyttäneet U:n pohjaa, taittui kangas kujaksi nätisti kupruilematta.


Syntyneeseen kujaan pujotettiin kuminauhaa ja se kiristettiin lähestulkoot niin 
tiukalle kuin pystyttiin.


Kuminauhan päät ommeltiin kiinni noin sentin päähän yläreunasta.


Yläosan etu- ja takakappaleiden sivusaumat ommeltiin yhteen.
Sekä etu- että takakappaleiden yläreunat huoliteltiin resorikanttauksella.
HUOM, etuyläosan reuna purettiin myöhemmin ja ympyräisen reunajen väliin jätettiin pari senttiä "tyhjää" kanttia. Tällä tavalla yläosalle saatiin lisää leveyttä yläreunaan.


Kädentiet huoliteltiin kanttaamalla siten, että ensin ommeltiin tehtiin pelkkää kanttia noin 40cm. Sitten ommeltiin kädentie ja taas 40cm pelkkää kanttia. Tämä siis molemmille puolille.


Nyt siis yläosakin on suunnilleen kasassa ja yhdistämme ylä- ja alaosan toisiinsa.


Nyt mitataan itsestämme (tai mekon tulevasta omistajasta) ympärysmitta rintojen alta, se sama siis minkä perusteella rintaliivit ostetaan. Tähän mekkoon saimme mitaksi 77 cm. Saman mittaisen palan leikkasimme nyt kuminauhasta ja merkkasimme siihen keskikohdan. Kuminauha sik-sakattiin ylä- 
ja alaosan yhdyssaumaan.


Nyt vaate käännetään oikein päin ja pujotellaan se päälle. Olkaimet voi nyt asetella monin eritavoin. Ne voi jäättää joko ihan näin ja huolitella vain niiden päät. Tai ne voi vetää kuten ohjeessa eli edestä taakse noin 5cm päähän takakappaleen kulmista ja takaa tulevat olkaimet etukappaleen kulmiin. Tai takaa tulevat etukulmiin ja edestä menevät halterneck tyylisesti niskan taaksi. Me kuitenkin vedimme edestä taakse ristiin kulmiin ja takaa etukulmiin. Samalla sovitetaan yläosan istuvuus. Me jouduimme tässä vaiheessa leikkaamaan koko yhdyssauman auki, leikkaamaan yläosan alareunasta 2-3cm pois ja ompelemaan koko sauman kuminauhoineen uudiksi, jotta mekko istui kantajalleen kuten haluttiin. Yläosan istuvuutta voi säätää olkaimilla jonkin verran, mutta meillä se ei riittänyt tällä kertaa.

(huom, kuvassa mekkoa on tuunattu käyttäjälleen sopivaksi kaventamalla keskeltä takaa yhteensä noin 4 cm, koska käyttäjä halusi mekosta suhteellisen tiukan ja istuvan)
 

Nyt kun mekko on saatu muuten valmiiksi, katsotaan helman mitta ja ommellaan helmataite. 
Me otimme lopulta helman mitasta lähes 10cm pois, mutta pitkää on helpompi lyhentää, 
kuin lyhyttä pidentää!

Valmis mekko näytti ennen yläosan tuunauksia tältä:


Ja tuunattuna mallinuken päällä tältä:


On siis makuasia haluatko mekosta rennon ja löysemmän vai tiukasti päällä istuvan. Pienillä tuunauksilla me teimme rennon väljästä tiukasti päällä istuvan. Ja voimme kertoa kuvien ulkopuolelta, että mekko istuu käyttäjällään nätimmin kuin nukella. Nuken päällä keskelle eteen helmaan syntyy hassu "laskos" mitä käyttäjän päällä ei synny. Pienenä huomiona voimme myös todeta, että mekko piilottaa talven massukat, sekä myös pienen iloisemman 
vauvamasun hyvin helmoihinsa. 
 
 

Ei kommentteja: