maanantai 12. marraskuuta 2012

Burda kuukauden malli, marraskuu

Kuukauden malliksi valitsimme Burdan marraskuun 2012 numerosta sivulta 100 tyttöjen pontson (mallin numero 156). Kaavan pienin koko on 122/128 ja halusimme ehdottomasti hieman pienemmän pontson, pienensimme kaavaa yhden koon verran, eli noin kokoon 110/116. Lisäksi vuoritimme pontson ja laitoimme nappien sijasta vetoketjun eteen. Pontso tehtiin harmaasta polarfleecestä (löydät fleeceä täältä) ja vuoritettiin punaisella Tähtitrikoolla (JNY punainen Tähtijersey), ketjuna 45cm rengasketju (rengasketjuja löydät lisää verkkokaupastamme).

Työ aloitus...

Ensin piirsimme etukappaleen kaavan koosta 122/128 sekä koon 134/140 sisäkkäin kuten ne kaava-arkilla on. Kaavapaperin suoran reunan käytimme keskietukohdassa hyväksi ja koska eteen tulee vetoketju, niin kaava piirretään keskietumerkistä alkavaksi.


Sitten aloimme pienentämään kaavaa. Piirretään kaavan kulmiin viivat, jotka kulkevat molemman kaavakoon kulmien kautta, katso kuvassa punaiset viivat. Viivaa pitkin mitataan kokojen ero ja piirretään kaavojen sisäpuolelle vastaavan mitan päähän merkki. Tässä on erittäin hyvänä apuna suorakulma/kolmio viivotin, koska siinä on nuo mitat nollan molemmin puolin juuri sopivasti.


Kun kulmien sisään on piirretty merkit, voidaan apuviivoja (punaiset viivat kuvassa) piirtää myös muualle kaavaan, jotta saadaan tarpeeksi kohdistusmerkkejä. Näiden merkkien kautta sitten piirretään uusi kaava edellisten sisäpuolelle. Koska meillä on käytössä tuo kolmioviivotin, pystyy sen avulla piirtelemään kohdistusmerkkejä ilman apuviivoja helposti. Kaavan suorassa kohdassa kolmioviivottimen tulee olla siis 90 asteen kulmassa kulkevaan viivaan.


Kun kaikki kaavanosat on saatu piirrettyä ja pienennettyä, tarkistellaan, että pienenetty kaava on suht samanmallinen kuin alkuperäiset ja leikataan kaavat. Neulataan kaavat kiinni ja leikataan kappaleet sekä päälikankaasta, että vuorikankaasta.


Ompelu aloitettiin ompelemalla päälisen ja vuoren "hihansuut" toisiinsa. Eli päälinen+ vuori ja päälinen+vuori.


Tämän jälkeen ommeltiin sekä päälisen, että vuorin sivusaumat.



Seuraavaksi ommellaan päälisen hihat pääliseen. Eli asetetaan hihansuu sivusauman kohtaan ja ommellaan tästä kaulukseen tai kauluksesta alas päin ja juuri ennen sivusaumaa/hiahnsuuta ajetaan "ulos", eli ei ommella sitä vuoria kiinni!

Sitten laitetaan vuori vuorikankaisen hihan sisälle ja ommellaan hiha kiinni etu- sekä takakappaleeseen. Nyt pystyy ompelemaan yhtenä pitkänä saumana kauluksesta kainalon kautta kaulukseen.

Nyt sitten käännetään pontso oikeaan asentoon, toinen hihasauma on siis vielä auki! Sitten ompelemme toisen hihasauma kiinni. Tähän kohtaan pitää muistaa jättää se kääntöaukko, riittävän iso sellainen.


Seuraavaksi ompelemme huppujen muotolaskokset ja huput kiinni siten, että päälinen pääliseen ja vuori vuoriin. Jos haluat huppuun kiristysnyörin kuten me laitoimme, niin tee ennen hupun kiinnitystä nyörin reiät hupun reunaan. Tässä teimme ihan tavalliset napinlävet ja tuimme tuon fleecen pienillä paloilla trikoota, jotta kone ei jäisi junnaamaan paikoilleen pehmeään fleeceen läpeä tehdessä.


Nyt pontso käännetään kääntöaukon kautta nurijapuoli ulos päin.



Sitten ompelemme helmasauman, jonka jälkeen siirrymme vetoketjun ompeluun.

Sitten neulataan rengasketju tuohon keskietukappaleiden väliin. Vinkki! Ennen ompleua kannattaa tarkistaa, että ketju menee oikein päin eli vedin sinne päälikankaan puolelle.


Ommellaan ketju ja jos trikoo pyrkii nyt venymään, niin syötetään sitä varovasti kynnellä (tai naulalla tms apuvälineellä) kangasta paininjalanalle varovasti. Kun ketjun osuuden on ommeltu, voi huppujen etureunat ommellaan kiinni saumurilla.

Nyt käännetään sieltä kääntöaukon kautta pontso oikein päin. Ommellaan kääntöaukko kiinni ja tikataan hihansuut, helma ja vetoketjun reuna. Ommellaan nyörikuja hupun reunaan. Huput voi ommella kiinni kauluksen kohdilta siten, että asettelee ja neulaa kaulus-huppusaumat kohdilleen ja ompelee sauman uraa pitkin huput toisiinsa (tämä ei ole välttämätöntä).

Tikkauksien jälkeen höyrytellään tai silitetään varovasti. Pujotetaan nyöri hupun reunaan. Teimme nyörien päähän vielä erilliset tupsut.
Tupsut tehtiin seuraavasti:
  Jos et satu omistamaan kaupassa myytäviä tupsuntekolaitteita ja tekotapa on päässyt unohtumaan, niin tässä muistin virkistykseksi pikkuinen ohje.

Leikkaa pahvista kaksi ympyrää. Ympyrän mallia otimme teippirullan sisäkehästä. Piirrettävä ympyrä määrää siis valmiin tupsun koon. Valmis tupsu on noin sentin-kaksi halkaisijaltaan pienempi kuin nyt piirrettävä ympyrä.


Piirrä isojen ympyröiden keskelle pienet ympyrät ja niistä säteet ulospäin.


Leikkaa ympyrät pahvista ja laita ne päällekkäin. Me laitoimme näiden väliin vahvaa lankaa (kalalankaa tällä kertaa) kaksinkerroin siten, että langan päät näkyy halkileikkauksen kohdasta.



Ala kietomaan tupsulankaa, me käytimme neulelankaa, ympyrän kehän ympärille siten, että langan pää jää kehän ulkoreunaan.

Kierrä lankaa kunnes keskiosa on lähes täynnä. Katkaise tupsulanka. Tässä vaiheessa kiristämme nuo kalalangat tiukasti käteeni. Nyt tarvitaan saksia, kapeateräiset ja terävät on parhaat. Ota tupsu tiukasti käteen ja työnne saksien terä varovasti pahviympyröiden väliin. Leikkaa lankoja ulkokehältä poikki. Jos et laittanut kiristyslankaa aluksi väliin, niin ota ennen leikkaamista pätkä vaikka tuota tupsulankaa viereen ja pujota sitä nyt pahviympyröiden väliin samalla kun leikkaat (tai leikattuasi kaikki langat poikki ulkokehältä).


Solmi kalalanka/kiristyslanka tiukasti kiinni. Me käytimme kalalankaa, koska se kestää kiristää, eikä ainakaan tässä vaiheessa napsahda poikki pilaten kaiken työn. Kun lanka on kiristetty, poista pahviset ympyrät.


Valmiin tupsun hapsuja voi muotoilla saksilla. Kuukauden mallin nyörien päähän tupsu kiinnitettiin tavallisella ompelulangalla käsin ompelemalla tuolta kiristyslangan välistä.
Ja valmis pontso mallinuken päällä!

Ei kommentteja: