tiistai 27. marraskuuta 2012

Parhaat ompeluvinkit - äänestä!


Meille tuli erittäin hyödyllisiä ompeluvinkkejä vinkkikilpailun aikana, kiitos kaikille osallistujille!

Tässä on muutamia poimittuja vinkkejä. Äänestä suosikkiasi ja voit voittaa yllätypaketin itsellesi (arvo 55 euroa!)

Äänestykseen pääset tästä linkistä: Äänestys
Kirjoita riville koko nimesi (etu- ja sukunimi) ja sähköpostiosoitteesi. Kysely on lukittu vastaamisen jälkeen, muut eivät näe henkilökohtaisia tietojasi.

Vain 1 ääni / henkilö, voit äänestää vain yhtä vaihtoehtoa.

Noudatathan ohjeita!

Jos sinulla on kysyttävää, voit laittaa kysymyksesi sähköpostiosoitteeseen:
royal-tuote@kaukonenoy.com


Äänestää voit 4.12.2012 klo 13.00 asti.

Suosituimman ompeluvinkin kirjoittaja voittaa 50 € lahjakortin.

 
Vinkki nro 1

Pia kirjoitti hyödyllisen vinkin kaavojen piirtämiseen. Kaavoja jäljentäessäsi teippaa kaksi kynää yhteen, näin saat piirrettyä saumavarat samalla kertaa. Normaalipaksuisella kynällä saat 7 mm:n saumanvarat. 1 cm saumanvarat piirrät paksummilla kynillä, esim. Ikea lasten värikynät.



Vinkki nro 2

Sara kirjoitti meille oivan vinkin tilkkujen käyttöön:
 Onko palalaatikko jatkuvasti täynnä pieniä kangaspaloja mistä ei saa  mitään mutta et raaski heittää poiskaan. Vuosi sitten keksin hyvän  käyttötarkoituksen paloille, ja tässä tapauksessa trikoopaloille. Teen  niistä tilkkutäkkiä. Palat olivat sen verran pieniä että sain 11 x 11 kokoiset neliöt leikattu niistä. Ja yhtäkkiä olin saanut palalaatikkoa  tyhjätty pikkupaloista. Sen jälkeen olen tehnyt säännöllisin välein  tilkkupeittoja paloista ja aina vaan tylee hyvää mieli niistä. Tässä  viimeisin vauvan peitto, tilaustyönä tehty mun ystävän vauvalle.




 Vinkki nro 3

Annika kirjoitti meille mielenkiintoisen ratkaisun trikoopipon tekoon:


 Löysin tänä syksynä netistä kivan tekniikan trikoopipon ompelemiseen:
http://kokalal.blogspot.fi/2009/10/att-sy-en-mossa.html

Lähdin jatkokehittelemään ideaa, sillä tuossa myssyssä oli harmikseni kaksi saumakohtaa ja mittojen muokkaamiseen ohjeet puuttuivat.

Oivallukseni ja ompeluvinkkini on superhelppo ympyröiden avulla  piirretty takaa saumattu trikoopipon kaava, jota pystyy muokkaamaan  monenkokoiseen päähän. Kuvat, joka havainnollistaa kirjoittamiani ohjeita, on ohjeiden alla, samoin kuva valmiista piposta.

Ohjeet:

1. Mittaa saajan päänympärysmitta ja jaa se kahdella. Saat kaavassa käytettävän ympyrän halkaisijan.

2. Piirrä harppia käyttäen kaksi toisiaan sivuavaa ympyrää, joiden halkaisijana on yllä saatu mitta. Säilytä harppi muuttamatta harpin piikin ja kynän etäisyyttä toisistaan.

3.Yhdistä piirtämäsi ympyrät ulkoreunoiltaan toisiinsa sekä ylä- että alapuolelta.

4. Siirrä harpin piikki ympyrän sivulle sen ulkoreunalle ja kynä ympyrän keskustaan. Piirrä kuvan mallin mukaan vedoilla alkuperäisen ympyrän kaaren suuntaan uudet neljännesympyrät, jotka muodostavat  myssyn kaavaan kruunumaiset lakikappaleet. Leikatessasi kaavaa leikkaa  kuitenkin pyöreät päädyt, älä irrota vielä kaistaletta lakikappaleiden  välistä. Aseta kaava kaksinkertaisen kankaan taitteelle ja leikkaa  myssy irti trikookankaasta. Et tarvitse edes saumanvaroja, mikäli  kangas joustaa.

5. Ompele oikeat puolet vastakkain koko pitkä sauma kuvan mukaisesti, kunnes olet takaisin taitteella.

6. Ota nyt kaava uudelleen esiin, ja leikkaa lakikappaleiden välistä kiilamaiset alueet irti sekä kaavasta, että piposta niin, että leikkaat samalla poikki äsken ompelemasi sauman. Avaa myssyn toisessa päädyssä äsken halkioita leikatessa syntynyt aukko ja ompele lakikappaleet yhteen toiseen suuntaan kuin äsken siten, että päädystä syntyy umpinainen pussi. Käännä ompelutyö myssyn toisen päädyn aukon kautta oikein päin. Ompele myös tässä päädyssä lakikappaleet yhteen myös toisin päin, mutta tällä kertaa oikealta. Päättele ommmel. Ommel ei  jää näkyviin, kun taittelet pitkän pussin pipoksi kaksinkerroin ja  jätät viimeisenä ommellun päädyn näkymättömiin nurjalle puolelle  päälakea vasten.

Maailman helpoin ja nopein pipo on valmis ja saajalleen sopiva!  Kankaiksi kelpaavat esim. kaikki trikookankaat Royal-Tuotteen valikoimasta omien värimieltymyksien mukaan.




Vinkki nro 4

Pikkukiuru kirjoitti vinkin raitojen kodistamisesta, tästä paljon hyötyä suosittujen raitakankaiden ompeluun! 

Raitojen kohdistaminen, vaakaraitakankaan leikkaaminen
Raitapaitaa tai mekkoa suunnitellessa kannattaa etu- ja takakappaleen kaava piirtää kokonaiseksi, jotta ei tarvitse leikata kangasta taitteelta. Kohdista kaava olkapäältä, kainalosta ja helmasta. Muista kohdistaa raidat niin etu- kuin takakappaleellakin samalle kohdin. Älä unohda nuppineuloja sivusaumassa, jotta raidat pysyvät ommellessa paikoillaan.

Tämä vinkki pätee niin kudotulle kuin trikookankaallekin. Yleisesti raitatrikoo on helpompaa leikata ja ommella, jos sitä ei ole pesty. Jos leikkaat sen pesemättä, huomio, että valmis vaate kutistuu pituussuunnassa ensimmäisessä pesussa.



Vinkki nro 5

Carita lähetti meille vinkin miten saa tehtyä haluamansa kokoisen täyskellohameen ja miten sen piirtäminen onnistuu.

"Kellohameen ylempää matematiikkaa"
Tällä ohjeella saat tehtyä kellohameen yhdestä kappaleesta. Saat juuri haluamasi kokoisen kellohameen! Nyt kannattaa hieman muistella myös matikan tunteja ja sitä mikä oli ympyrän säde ja kehä, mikä ihme olikaan pii ja mitä kaikkea niiden avulla laskettiinkaan ;) (Kaikkea sitä ompelussa tarvitseekin...)
Ennen kuin lähdet laskemaan ja piirtämään, pitää tietää vyötärön ympärys ja hameen pituus. Tein hameen tytölleni eli ohjeen hame vastaa suunnilleen koko 104 cm. Tyttöni hameessa vyötärön ympärys on 54 cm ja hameen pituus 32 cm. Kuvassa 1 on hameen "kaava". Kahden ympyrän välinen kaistale on siis hameen helma. Jotta hame saadaan piirrettyä kankaalle, pitää saada lastettua r eli isomman ympyrän säde. Helman pituuteen pitää laskea myös mukaan saumanvarat. Itse laitoin vyötärölle 1 cm saumanvaraa ja helmaan 1,5 cm. Kuvassa hameen pituus + saumanvarat on merkitty merkitty y:llä ja ovat siis yhteensä 34,5 cm. Vyötärön ympärys on 54 cm. 

Ja kaikki varmaan matikan tunneilta muistavat, miten ympryrän kehä lasketaan ;)
ympyrän kehä = 2 π r
π (pii) on vakio, jonka arvo on noin 3,14
Vyötärön säde = 54 cm / 2 π = 54 cm / 6,28 = 8,6 cm
Suuremman ympyrän säde r = x+y = 8,6 cm + 34,5 cm = 43,1 cm
Koska piirrettäessä pitää ottaa huomioon vyötärölle tuleva saumanvara on pienemmän ympryrän säde (kuvassa merkitty x:llä):
x = 8,6 cm -1 cm = 7,6 cm

Kankaalle pitää piirtää kaksi ympyrää, joista toisen säde on 7,6 cm ja toisen 43,1 cm. Näiden ympyröiden keskipiste tulee olla samassa paikassa. Hametta varten tarvitaan kangasta pala, joka on korkeudeltaan ja leveydeltään vähintään 2r (eli kaksi kertaa isomman ympyrän säde). Tyttöni mekkoa varten tarvitsin siis kankaan, jonka kokeus ja leveys on vähintään 86,2 cm.
Tyttöni hameeseen laitoin vyötörölle resorin ja sen sisään kuminauhan (on mukavampi kuin joustamaton vyötärö). Kuminauhan ja resorin on hyvä olla 0,7*vy (vy=vyötärön ympärys). Helmaan laitoin puuvillapitsin. Käyttämäni pitsi on n. 1 cm leveää. Tarvittavan pitsin määrän saa taas laskemalla... 
Pitää laskea suuremman ympyrän kehä:
ympyrän kehä = 2 π r = 2 π * 43,1 cm = 271,7 cm + saumanvarat (1 cm kumpaankin päähän) eli reunapitsiä tarvitaan noin 273 cm. Jos reunaan laittaa leveämmän pitsin tai rimpsun, jonka ulkoreunan haluaa olevan tasainen (kun hame on levitettynä pöydälle), täytyy rimpsun pituudessa huomioida ympyrän kehän kasvaminen sitä mukaa kun hameeseen tulee lisää mittaa. Tällöin rimpsua tarvitsee rypyttää siitä reunasta, joka ommellaan hameeseen.

Sitten piirtämään! Kankaalle tarvitsee merkata ympyröiden keskipiste. Keskipisteen voit merkata esim vesiliukoisella tussilla. Varmista, että keskipiste on sellaisessa kohdassa, että suurempi ympyrä mahtuu kokonaan kankaalle. 

 Sitten tarvitset narua. Sido narun toinen pää esim. lyijykynään. Mittaa narusta pätkä, joka on hieman pidempi kuin suuremman ympyrän säde ja sido naru kiinni vesiliukoiseen tussiin (lyijykynän ja tussin kärkien väli tulisi olla sama kuin suuremman ympyrän säde). Piirtämisessä käytettävän narun kannattaa olla joustamatonta ja naru kannattaa kiinnittää mahdollisimman lähelle piirtävän kynän terää. Kangas ei saa liikkua. Jos omistaa mittanauhan, missä on reikiä sitä kannattaa ehdottomasti käyttää (testasin ja sen avulla piirtäminen on paljon helpompaa)! Kuvassa 2 piirretään ympyrää miehen ja pojan voimin ;)

Tässä vaiheessa tarvitset avustajaa. Avustaja laittaa lyijykynän kärjen kankaalle piirrettyyn ympyrän keskipisteeseen ja pitää sen siinä tiukasti paikallaan. Piirrä vesiliukoisella tussilla kankalle ympyrä siten, että naru on koko ajan tiukalla ja lyijykynä ympyröiden keskipisteessä. Tämän jälkeen lyhennä narua niin, että kynien kärkien väli on sama kuin pienemmän ympyrän säde. Piirrä kankaalle toinen ympyrä samaa keskipistettä käyttäen.
Sitten vain leikkaamaan ja ompelemaan! Kankaassa on saumanvarat, joten hameen voi leikata viivoja pitkin. Tee helmaan käänne tai rimpsu oman mielen mukaan. Vyötärön voit myös ommella omien mieltymysten mukaan.


Äänestykseen pääset tästä linkistä: Äänestys

Kirjoita riville koko nimesi (etu- ja sukunimi) ja sähköpostiosoitteesi. Kysely on lukittu vastaamisen jälkeen, muut eivät näe henkilökohtaisia tietojasi.

Vain 1 ääni / henkilö, voit äänestää vain yhtä vaihtoehtoa.

Noudatathan ohjeita!

Jos sinulla on kysyttävää, voit laittaa kysymyksesi sähköpostiosoitteeseen:
royal-tuote@kaukonenoy.com

4 kommenttia:

glenni kirjoitti...

vinkki nro 6 tuossa kirjoituksessa lienee vinkki nro 5 äänestyksessä :)

Royal-tuote kirjoitti...

Kiitos glenni, tämä korjattu :)

SariH kirjoitti...

Vinkki nro 3

tuuti78 kirjoitti...

vinkki nro 3